NCERT Book Solutions For Class 9 Civics Chapter-6

NCERT Solutions for Class 9 Civics

NCERT Book Solutions For Class 9 Civics Democratic Politics -I Chapter 6 - Democratic Rights

Find Below detail explanation of all questions asked in NCERT text book of class 9 Civics chapter-6. Do use as reference Physics Wallah NCERT Solutions for your academic need. Go through NCERT Solutions for class 9 Maths and NCERT solutions for class 9 Science for in depth explanation of all questions asked in NCERT textbook. 

Q. 1. Which of the following is not an instance of an exercise of fundamental right?

(a) Workers from Bihar go to the Punjab to work on the farms.

(b) Christian missions set up a chain of missionary schools.

(c) Men and women government employees get the same salary.

(d) Parents property is inherited by their children.

Ans. (d) Parents property is inherited by their children.

Q. 2. Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?

(a) Freedom to criticize the government.

(b) Freedom to participate in armed revolution.

(c) Freedom to start a movement to change the government.

(d) Freedom to oppose the central values of the Constitution.

Ans. (b) Freedom to participate in armed revolution.

Q. 3. Which of the following rights is available under the Indian Constitution?

(a) Right to work

(b) Right to adequate livelihood

(c) Right to protect one's culture

(d) Right to privacy

Ans. (c) Right to protect one’s culture.

Q. 4. Name the Fundamental Rights under which each of the following rights falls:

(a) Freedom to propagate one's religion

(b) Right to life

(c) Abolition of untouchability

(d) Ban on bonded labour

Ans. (a) Freedom of religion,

(b) Right to freedom,

(c) Right to equality,

(d) Right against exploitation.

Q. 5. Which of these statements about the relationship between democracy and rights is more valid? Give reasons for your preference.

(a) Every country that is a democracy gives rights to its citizens.

(b) Every country that gives rights to its citizens is a democracy.

(c) Giving rights is good, but it is not necessary for a democracy.

Ans. The statement, “Every country that is a democracy gives rights to its citizens." It is more valid because in democracy the functions of the citizens are very important. But without rights the democracy becomes crippled. So the both are interconnected terms.

Q. 6. Are these restrictions on the right to freedom justified? Give reasons for your answer.

(a) Indian citizens need permission to visit some border areas of the country for reasons of security.

(b) Outsiders are not allowed to buy property in some areas to protect the interest of the local population.

(c) The government bans the publications of a book that can go against the ruling party in the next elections.

Ans. (a) This restriction is right as per the security of the country. So it is justified. Because without permission means that the person has something wrong notion regarding the border area.

(b) Some areas like J&K is not allowed outsiders to buy property because of their regional interest. Some extent it is justified.

(c) No, it is against the right of expression. So it is not justified.

Q. 7. Manoj went to a college to apply for admission into an MBA course. The clerk refused to take his applications and said "You, the son of a sweeper, wish to be a manager! Has anyone done this job in your community? Go to the municipality office and apply for a sweeper's position. Which of Manoj's fundamental rights are being violated in this instance? Spell these out in a letter from Manoj to the district collector.

Ans. Respected District Collector,

Sir,

It is for your kind information that I am not getting admission in MBA. This is against the right to equality. Moreover I am a SC candidate. So no body can challenge my right to education. It is against the constitutional spirit.

I request to you that personally see the matter and sterm action should be taken against concerned authority.

Yours faithfully

Manoj

Q. 8. When Madhurima went to the property registration office, the Registrar told her, “You can't write your name as Madhurima Banerjee d/o A.K. Banerjee. You are married, so you must give your husband's name. Your husband's surname is Rao. So your name should be changed to Madhurima Rao." She did not agree. She said "if my husband's name has not changed after marriage, why should mine?” In your opinion who is right in this dispute? And why?

Ans. In this dispute Madhurima is right because according the right to equality, she can write her name according to her wish. She can not be compelled to write Rao as her husband Writes with his name.

Q. 9. Thousands of tribals and other forest dwellers gathered at Piparia in Hoshangabad district in Madhya Pradesh to protest against their proposed displacement from the Satpura National Park, Bori Wildlife Sanctuary and Panchmarhi Wildlife Sanctuary. They argue that such a displacement is an attack on their livelihood and beliefs. Government claims that their displacement is an attack on their livelihood and beliefs. Government claims that their displacement is essential for the development of the area and for protection of wildlife. Write a petition on behalf of the forest dwellers to the NHRC, a response from the government and a report of the NHRC on this matter.

Ans. Petition or behalf of the forest dwellers to NHRC. (National Human Rights Commission)

Sir,

This is a case of snatching our livelihood and beliefs. Because our fathers used to live in the foresets and worship their God Van Devta and Mountains. But due to displacement we cannot do so. Kindly look into the matter and decide.

Response from the government and the report of NHRC on this matter.

The displacement from Satpura National Park, Bori Wildlife Sanctuary and Panchmarhi Wildlife Sanctuary is essential for the development of the area and for protection of wildlife.

Talk to Our counsellor