Talk to Our counsellor: Give a missed call 07019243492

CBSE Worksheet for Chapter - 1 Surds and Exponents Class 8

Worksheets For class 8

Find CBSE Worksheet for chapter-1 Surds and Exponents class 8

CLASS-8

BOARD: CBSE

Mathematic Worksheet - 1

TOPIC: Surds and Exponents

For other  CBSE Worksheet for class 8 Mathematic  check out main page of Physics Wallah.

SUMMARY:

Surds and Radicals:

Let ‘a’ be a rational number and ‘n’ be a positive integer such that SURDS AND EXPONENTSis an irrational, then SURDS AND EXPONENTS is called a surd of the order n and a is called the radical.

SURDS AND EXPONENTS is a surd if a is a rational number and is an irrational number.

Law of Radicals:

SURDS AND EXPONENTS



Exponents:

Law of exponents:

SURDS AND EXPONENTS

EXERCISE:

1) If 3x = 500, then the value of 3x-2 is:

A) 100/9

B) 1000/9

C) 500/9

D) 500/3

2) If SURDS AND EXPONENTS = then the value of SURDS AND EXPONENTS is:

A) 1

B) 0

C) cannot be determined

D) None of these

3) The value of  SURDS AND EXPONENTSis:

A) 64

B) 32

C) Cannot be determined

D) None of these

4) Simplify: SURDS AND EXPONENTS

A) 4/25

B) 25/4

C) 2/5

D) 5/2

5) SURDS AND EXPONENTSequals to:

A) 4

B) 1/4

C) 1

D) 16

6) If x + 1/x = 2, then is equal to:

A) 1

B) 3

C) 2

D)SURDS AND EXPONENTS

7) The value of  SURDS AND EXPONENTSis

A)  3/2 

B) = 3/2 

C) 2/3 

D) - 1/2

8) The exponential form of  SURDS AND EXPONENTSis:

A) SURDS AND EXPONENTS

B) SURDS AND EXPONENTS

C)  SURDS AND EXPONENTS

D) 6

9) The value of SURDS AND EXPONENTS

A) 10

B) 1

C) 6

D) 8

10) Which of the following is equal to 1?

A) SURDS AND EXPONENTS

11) If apaq=ax, then x=

A) p+q

B) p-q

C) pq

D) p/q 

12) The value ofSURDS AND EXPONENTS will be:

A) SURDS AND EXPONENTS

B) 2SURDS AND EXPONENTS

C) 0

D) 3SURDS AND EXPONENTS

13) If (4)3 x (6)4 x (10)5 = 2x x 3y x 5z  then the value of x+y+z is:

A) 12

B) 15

C) 20

D) 24

14) If b = a + c, thenSURDS AND EXPONENTS=

A) 0

B) 1

C) 2

D) – 1

15) The value of ‘a’ in the following equation: SURDS AND EXPONENTS

A) 1

B) - 2

C) - 1

D) 2

Solutions: to worksheet-1 Topic- Surds and Exponents

1) (C)

2) (A)

3) (A)

4) (B)

5) (A)

6) (C)

7) (B)

8) (C)

9) (A)

10) (C)

11) (A)

12) (C)

13) (D)

14) (B)

15) (C)

Talk to Our counsellor