NCERT Solutions For Class 12 Biology chapter 7-Evolution

NCERT Solutions for class-12 Biology Chapter 7 Evolution is prepared by Physics Wallah senior teacher team, primary focus while solving these questions of class-12 in NCERT textbook, Do read theory of this Chapter while going before solving the NCERT questions. You can download and share NCERT Solutions of Class 12 Biology from Physics Wallah.

Chapter 7 Evolution

 

Answer the following Questions.

Question1. Explain antibiotic resistance observed in bacteria in light of Darwinian selection theory.

Solution :
In the presence of antibiotic, the bacteria that are sensitive to it will die. However, if there are any mutants in the population, that can somehow survive its effect, they will multiply and increase in numbers. After that, they will live as antibiotic resistant bacteria.

Question2. Find out from newspapers and popular science articles any new fossil discoveries or controversies about evolution.

Solution :
Scientists have found the fossil of a 60-million-year-old creature in Morocco, which is the rabbit sized ancestor of the modern day elephant. Paleontologist Emmanuel Gheerbrant discovered the rabbit-size proto-elephant’s skull fragments in a basin 60 miles (100 kilometers) east of Casablanca, Morocco. The creature, called Eritherium azzouzorum, bolsters the case that whole new orders of mammals were already around less than 6 million years after global catastrophe ended the age of reptiles some 65.5 million years ago.

Question3. Attempt giving a clear definition of the term species.

Solution :
Species can be defined as a group of organisms that can interbreed under natural conditions and produce fertile offsprings.

Question4. Try to trace the various components of human evolution (Hint : Brain size and function, skeletal structure, dietary preference, etc.).

Solution :

Name

Features

Dryopithecus

Ape like, canines large, arms and legs are of equal size, ate soft fruits and leaves

Ramapithecus

More man-like, canines were small while molars were large, walked more erect, ate seeds and nuts

Australopithecus 

Man-like, canines and incisors were small, walked upright, hunted with stone weapons, ate fruits, brain capacities were between 400-600cc.

Homo habilis

First human like being, canines were small, first tool makers, did not ate meats, brain capacities were between 650-800cc. 

Homo erectus

Used stone and bone tools for hunting games, ate meat, brain capacity 900cc.

Homo neanderthalnsis

Cave dwellers, used hides to protect their bodies, and buried their dead, brain capacity 1400cc.

Homo sapiens (Modern human)

Modern man with high intelligence, developed art, culture, language etc., cultivated crops and domesticated animals.

Question5. Find out through internet and popular science articles whether animals other than man has self-consciousness.

Solution :
Self-consciousness needs to be defined as the mental link or ones awareness of oneself as an individual or of one’s own being, actions, or thought. There are many other than humans, which have self-consciousness such as dolphins, crow, parrot, chimpanzee, gorilla, etc.

Question6. List 10 modern-day animals and using the internet resources link it to a corresponding ancient fossil. Name both.

Solution :

Animals

Fossils

Man

Homo Sapiens

Dog

Leptocyon

Chimpanzee

Dryopithecus

Elephant

Moerithers

Horse

Eohippus

Gorilla

Dryopithecus

Camel

Protylopus

Whale

Protocetus

Fish

Arandaspis

Octopus

Belemnite

Question7. Practise drawing various animals and plants.

Solution :
Draw various animals and plants from the chapter.

Question8. Describe one example of adaptive radiation.

Solution :
Darwin finches of the Galapagos Islands is an example of adaptive radiation. They once had a common ancestor but as time passed they underwent evolution and adapted itself according to their food habitat.

Question9. Can we call human evolution as adaptive radiation?

Solution :
No, human evolution cannot be called adaptive radiation because adaptive radiation is an evolutionary process that produces new species from a single, rapidly diversifying lineage, which is not the case with human evolution.

Question10. Using various resources such as your school Library or the internet and discussions with your teacher, trace the evolutionary stages of any one animal say horse.

Solution :
The evolutionary stages of horse are:

  • Eohippus: It appeared in the Eocene period about 52 million years ago. It was approximately the size of a fox (0.4 m), with a relatively short head and neck and a springy, arched back. It had four functional toes and a splint of 1 and 5 on each hind limb and a splint of 1 and 3 in each forelimb.
  • Mesohippus: Approx, 40 million years ago in Oligocene period, Mesohippus which was slightly larger than Eohippus about 0.6 metre. It had three toes in each foot.
  • Merychippus: In Miocene period the grazer Merychippus flourished. It had the size of approx 1m. It still had three toes in each foot, but it could run on one toe. The side toe did not touch the ground. The molars were adapted for chewing the grass.
  • Pliohippus: Around 12 million years in Pilocene period, modern horse Pilohippus emerged. It had a single functional toe with splint of 2nd and 4th in each limb.
  • Equus: Pliohippus gave rise to modern horse, Equus. It have one toe in each foot. They have incisors for cutting grass and molars for grinding food.

NCERT Solutions For Class 12 Biology Chapter Wise.

  1. Chapter 1 Reproduction in Organisms

  2. Chapter 2 Sexual Reproduction In Flowering Plants

  3. Chapter 3 Human Reproduction

  4. Chapter 4 Reproductive Health

  5. Chapter 5 Principles of Inheritance And Variation

  6. Chapter 6 Molecular Basis of Inheritance

  7. Chapter 7 Evolution

  8. Chapter 8 Human Health And Disease

  9. Chapter 9 Strategies For Enhancement In Food Production

  10. Chapter 10 Microbes In Human Welfare

  11. Chapter 11 Biotechnology And Processes

  12. Chapter 12 Biotechnology And Its Applications

  13. Chapter 13 Organisms And Populations

  14. Chapter 14 Ecosystem

  15. Chapter 15 Biodiversity And Conservation

  16. Chapter 16 Environmental Issues

Talk to Our counsellor