NCERT Solutions for class 7 History Chapter-4

NCERT Solutions For Class 7 Social Science

About NCERT Solutions for class 7 History Chapter 4-The Mughal Empire

This page consist of  NCERT Solutions for class 7 History Chapter 4-The Mughal Empire all questions asked in Exercise are solved with adequate details. Do solve NCERT maths and science with the help of NCERT Solutions for class 7 Maths and NCERT solutions for class 7 Science prepared by Physics Wallah.

Chapter 4

THE CREATION OF AN EMPIRE:

The Mughal Dynasty

Imagine

Babur and Akbar were about your age when they became rulers. Imagine you have inherited a kingdom. How would you make your kingdom stable and prosperous?

Let’s Recall

Question 1:

Match the following:

Mansab

Marwar

Mongol

Governor

Sisodia Rajput

Uzbeg

Rathor Rajput

Mewar

Nur Jahan

Rank

Subadar

Jahangir

Answer:

Mansab

Rank

Mongol

Uzbeg

Sisodia Rajput

Mewar

Rathor Rajput

Marwar

Nur Jahan

Jahangir

Subadar

Governor

Question 2:

Fill in the blanks:

(a) The capital of Mirza Hakim, Akbar’s half-brother, was ___________.

(b) The fiveDeccanSultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, ___________ and _____________.

(c) If zat determined a mansabdar’s rank and salary, sawar indicated his ___________.

(d) Abul Fazl, Akbar’s friend and counselor, helped him frame the idea of ____________ so that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.

Answer:

(a) The capital of Mirza Hakim, Akbar’s half-brother, was Kabul.

(b) The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, Bijapur and Golconda.

(c) If zat determined a mansabdar’s rank and salary, sawar indicated his military responsibility.

(d) Abul Fazl, Akbar’s friend and counselor, helped him frame the idea of sulh-i kulso that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.

Question 3:

What were the central provinces under the control of the Mughals?

Answer:

The central provinces under the control of the Mughals were Delhi, Sindh, Kabul, Mewar, Marwar, Gujarat, Bihar, Bengal, Orissa and Deccan.

Question 4:

What was the relationship between the mansabdar and the jagir?

Answer:

A jagir was are venue assignment for the mansabdars. The mansabdars had the right to collect revenue from a jagir but they could not reside in or administer the jagir.

Let’s Understand

Question 5:

What was the role of the zamindar in Mughal administration?

Answer:

The Zamindars in the Mughal administration collected revenue from the peasants. They acted as intermediaries between the rulers and the peasants.

Question 6:

How were the debates with religious scholars important in the formation of Akbar’s ideas on governance?

Answer:

Debates with religious scholars helped Akbar in framing the idea of sulh-i kul of ‘universal peace’. By using such a policy of tolerance Akbar was able to formulate governance guidelines which were based on a system of ethics.

Question 7:

Why did the Mughals emphasise their Timurid and not their Mongol descent?

Answer:

The Mughals emphasized their Timurid and not their Mongol desecent because Ghengiz Khan’s memory was associated with the massacre of innumerable people. They prided themselves on the fact that Timur had captured Delhi in 1398.

Let’s discuss

Question 8:

How important was the income from land revenue to the stability of the Mughal Empire?

Answer:

The income from land revenue was the main source of income for the mughal rulers and hence it was very important.

Question 9:

Why was it important for the Mughals to recruit mansabdars from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis?

Answer:

It was important for the Mughals to recruit mansabdars from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis because the empire had expanded to encompass different regions and provinces.

Question 10:

 Like the Mughal Empire, India today is also made up of many social and cultural units. Does this pose a challenge to national integration?

Question 11:

Peasants were vital for the economy of the Mughal Empire. Do you think that they are as important today? Has the gap in the income between the rich and the poor in India changed a great deal from the period of the Mughals?

Let’s do

Question 12:

The Mughal Empire left its impact on the different regions of the subcontinent in a variety of ways. Find out if it had any impact in the city/village/region in which you live.

Find Below pdf of NCERT Solutions for class 7 History Chapter 4-The Mughal Empire

NCERT Solutions for class 7 History Chapter-4

NCERT Solutions for class 7 History Chapter-4

NCERT Solutions for class 7 History Chapter-4

Talk to Our counsellor