NCERT Solutions for class 7 History Chapter-9

NCERT Solutions For Class 7 Social Science

About NCERT Solutions for class 7 History Chapter 9-The Making Of Regional Cultures

This page consist of  NCERT Solutions for class 7 History Chapter 9-The Making Of Regional Cultures all questions asked in Exercise are solved with adequate details. Do solve NCERT maths and science with the help of NCERT Solutions for class 7 Maths and NCERT solutions for class 7 Science prepared by Physics Wallah.

Chapter 9

The making of regional cultures

Imagine

You are a Rajput prince. How would you like your story to be told?

Let’s Recall

Question 1:

Match the following:

Anantavarman                  Kerala

Jagannatha                      Bengal

Mahodayapuram               Orissa

Lilatilakam                       Kangra

Mangalakavya                   Puri

Miniature                        Kerala

Answer:

Anantavarman                 Orissa

Jagannatha                      Puri

Mahodayapuram              Kerala

Lilatilakam                        Kerala

Mangalakavya                  Bengal

Miniature                          Kangra

Question 2:

What is Manipravalam? Name a book written in that language.

Answer:

Manipravalam was a language consisting of Sanskrit and the regional language (Malayalam). Lilatilakam is a text in Manipravalam.

Question 3:

Who were the major patrons of Kathak?

Answer:

Major patrons of Kathak were the Mughal emperors and the Nawabs of Lucknow, especially Wajid Ali Shah.

Question 4:

What are the important architectural features of the temples of Bengal?

Answer:

The important architectural features of the temples in Bengal were the double-roof (dochala) and the four-roof (chauchala).

Let’s discuss

Question 5:

Why did minstrels proclaim the achievements of heroes?

Answer:

Minstrels proclaimed the achievements of the heroes to preserve their memory and inspire others to follow their example.

Question 6:

Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?

Answer:

We know more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people because only rulers could afford historians for the purpose of documentation.

Question 7:

Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?

Answer:

Conquers tried to gain control over the Jagannatha temple at Puri because it would make their rule acceptable to the local people since the temple was important as a place of pilgrimage and was a center of authority in social and political matters.

Question 8:

Why were temples built in Bengal?

Answer:

Temples were built in Bengal to house the local deities who had gained the recognition of the Brahmanas.

Let’s Do

Question 9:

Describe the most important features of the culture of your region, focusing on buildings, performing arts and painting.

Question 10:

Do you use different languages for (a) speaking, (b) reading, (c) writing? Find out about one major composition in language that you use and discuss why you find it interesting.

Question 11:

Choose one state each from north, west, south, east and central India. For each of these, prepare a list of foods that are commonly consumed, highlighting any differences and similarities that you notice.

Question 12:

Choose another set of five states from each of these regions and prepare a list of clothes that are generally worn by women and men in each. Discuss your findings.

Find Below pdf of NCERT Solutions for class 7 History Chapter 9-The Making Of Regional Cultures

NCERT Solutions for class 7 History Chapter-9

NCERT Solutions for class 7 History Chapter-9

NCERT Solutions for class 7 History Chapter-9

Talk to Our counsellor