Physics Wallah

Daydreaming Reading Answers with IELTS Passage

Daydreaming Reading Answers with detailed explanations for IELTS questions, including True/False/Not Given, Summary Completion, and Multiple Choice.
authorImagePorishmita .3 Jun, 2025

Daydreaming Reading Answers

Daydreaming Reading Answers: The IELTS Reading section often features passages on psychology, behaviour, and human cognition. "Daydreaming" is one such topic. This passage explores the concept of daydreaming, how it differs from dreaming, its benefits, and its perception across cultures. Understanding such themes is essential for achieving high scores in IELTS Reading.

Here, you will find Daydreaming Reading Answers with clear explanations to typical IELTS question types, including True/False/Not Given, Summary Completion, and Multiple Choice. These model answers and strategies will help you improve your accuracy, save time, and approach the IELTS Reading more confidently.

Free IELTS Reading Practice Tests

Daydreaming Reading Answers Passage

You should spend about 20 minutes on questions 1-14, which are based on the Reading Passage below.

Daydreaming

Everyone daydreams sometimes. We sit or lie down, close our eyes and use our imagination to think about something that might happen in the future or could have happened in the past. Most daydreaming is pleasant. We would like the daydream to happen and we would be very happy if it did actually happen. We might daydream that we are in another person’s place, or doing something that we have always wanted to do, or that other people like or admire us much more than they normally do.

Daydreams are not dreams, because we can only daydream if we are awake. Also, we choose what our daydreams will be about, which we cannot usually do with dreams. With many daydreams, we know that what we imagine is unlikely to happen. At least, if it does happen, it probably will not do so in the way we want it to. However, some daydreams are about things that are likely to happen. With these, our daydreams often help us to work out what we want to do, or how to do it to get the best results. So, these daydreams are helpful. We use our imagination to help us understand the world and other people.

Daydreams can help people to be creative. People in creative or artistic careers, such as composers, novelists and filmmakers, develop new ideas through daydreaming. This is also true of research scientists and mathematicians. In fact, Albert Einstein said that imagination is more important than knowledge because knowledge is limited whereas imagination is not.

Research in the 1980s showed that most daydreams are about ordinary, everyday events. It also showed that over 75% of workers in so-called ‘boring jobs’, such as lorry drivers and security guards, spend a lot of time daydreaming in order to make their time at work more interesting. Recent research has also shown that daydreaming has a positive effect on the brain. Experiments with MRI brain scans show that the parts of the brain linked with complex problem-solving are more active during daydreaming. Researchers conclude that daydreaming is an activity in which the brain consolidates learning. In this respect, daydreaming is the same as dreaming during sleep.

Although there do seem to be many advantages with daydreaming, in many cultures it is considered a bad thing to do. One reason for this is that when you are daydreaming, you are not working. In the 19th century, for example, people who daydreamed a lot were judged to be lazy. This happened in particular when people started working in factories on assembly lines. When you work on an assembly line, all you do is one small task again and again, every time exactly the same. It is rather repetitive and, obviously, you cannot be creative. So many people decided that there was no benefit in daydreaming.

Other people have said that daydreaming leads to ‘escapism’ and that this is not healthy, either. Escapist people spend a lot of time living in a dream world in which they are successful and popular, instead of trying to deal with the problems they face in the real world. Such people often seem to be unhappy and are unable or unwilling to improve their daily lives. Indeed, recent studies show that people who often daydream have fewer close friends than other people. In fact, they often do not have any close friends at all.

Also Read: 

Daydreaming Reading Answers Sample Questions with Explanations 

Questions 1–8: True / False / Not Given

Do the following statements agree with the information in the passage?

1. Most daydreams are about things that happened in the past.
Answer: False
Explanation: The passage states, "We use our imagination to think about something that might happen in the future or could have happened in the past." This means not most but some are about the past.

2. Daydreams and night dreams are the same.
Answer: False
Explanation: It clearly says, "Daydreams are not dreams, because we can only daydream if we are awake."

3. Daydreaming is usually an enjoyable activity.
Answer: True
Explanation: The passage notes, "Most daydreaming is pleasant."

4. Daydreams never come true in real life.
Answer: False
Explanation: It says, "Some daydreams are about things that are likely to happen."

5. Daydreaming can help people come up with creative ideas.
Answer: True
Explanation: It mentions, "People in creative or artistic careers... develop new ideas through daydreaming."

6. Albert Einstein believed imagination was more important than knowledge.
Answer: True
Explanation: The passage quotes Einstein: "Imagination is more important than knowledge..."

7. People with boring jobs daydream more than others.
Answer: True
Explanation: Research showed over 75% of workers in boring jobs spend a lot of time daydreaming.

8. Daydreaming damages the brain’s ability to solve problems.
Answer: False
Explanation: The passage says the opposite: "The parts of the brain linked with complex problem-solving are more active during daydreaming."

Classifying Societies IELTS Reading Answers Jargon IELTS Reading Answers
History of Refrigeration IELTS Reading Answers Otters IELTS Reading Answers
The Lost City IELTS Reading Answers The Innovation of Grocery Stores IELTS Reading Answers
Bring Back the Big Cats IELTS Reading Answers Food For Thoughts IELTS Reading Answers
The Persuaders IELTS Reading Answers The Awesome Banana IELTS Reading Answers
Why Are Finland’s Schools Successful? IELTS Reading Answers

Questions 9–10: Summary Completion

Complete the summary below. Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage.

Research shows that daydreaming can actually help the (9) __________ work better. Although some societies consider it (10) __________, recent studies reveal that it can improve creativity and problem-solving skills.

9. brain
Explanation: The passage says, "daydreaming has a positive effect on the brain."

10. bad
Explanation: It says, "in many cultures it is considered a bad thing to do."

IELTS Reading Band Score IELTS Listening Band Score
IELTS Speaking Band Score IELTS Writing Band Score

Questions 11–13: Multiple Choice Questions

11. According to the passage, what did people in the 19th century think about daydreaming?
A. It was healthy
B. It was creative
C. It was lazy behaviour
D. It was part of their daily work

Answer: C
Explanation: The passage states, "In the 19th century... people who daydreamed a lot were judged to be lazy."

12. What is escapism in the context of daydreaming?
A. Creating scientific theories
B. Solving everyday problems
C. Avoiding real life by imagining success
D. Making friends in the real world

Answer: C
Explanation: Escapism is described as, "living in a dream world... instead of trying to deal with the problems... in the real world."

13. What do recent studies show about people who daydream frequently?
A. They are more successful
B. They have fewer close friends
C. They are highly productive
D. They are happier than others

Answer: B
Explanation:
The passage mentions, "people who often daydream have fewer close friends..."

Guidance of PW IELTS

Physics Wallah offers a few popular online IELTS courses for all students. Follow the latest IELTS articles to better prepare for the exam.

IELTS  Registration IELTS Eligibility Criteria
IELTS Exam Pattern IELTS Syllabus
IELTS Exam Dates IDP IELTS Test Centers

Daydreaming Reading Answers FAQs

Is daydreaming helpful or harmful according to the passage?

Daydreaming is generally helpful. It boosts creativity, problem-solving, and brain function, though it may be viewed negatively in some cultures.

How is daydreaming different from actual dreaming?

Daydreaming occurs while awake and is often controlled consciously, unlike night dreams which happen during sleep and are usually uncontrolled.

Why do workers in boring jobs tend to daydream more?

They use daydreaming to make their work more interesting and mentally stimulating.

What role does imagination play in daydreaming?

Imagination is central to daydreaming. It allows individuals to explore ideas, scenarios, and solutions creatively.

Can daydreaming be linked to loneliness?

Yes, studies show frequent daydreamers may have fewer or no close friendships, possibly due to escapism.
Join 15 Million students on the app today!
Point IconLive & recorded classes available at ease
Point IconDashboard for progress tracking
Point IconLakhs of practice questions
Download ButtonDownload Button
Banner Image
Banner Image
Free Learning Resources
Know about Physics Wallah
Physics Wallah is an Indian edtech platform that provides accessible & comprehensive learning experiences to students from Class 6th to postgraduate level. We also provide extensive NCERT solutions, sample paper, NEET, JEE Mains, BITSAT previous year papers & more such resources to students. Physics Wallah also caters to over 3.5 million registered students and over 78 lakh+ Youtube subscribers with 4.8 rating on its app.
We Stand Out because
We provide students with intensive courses with India’s qualified & experienced faculties & mentors. PW strives to make the learning experience comprehensive and accessible for students of all sections of society. We believe in empowering every single student who couldn't dream of a good career in engineering and medical field earlier.
Our Key Focus Areas
Physics Wallah's main focus is to make the learning experience as economical as possible for all students. With our affordable courses like Lakshya, Udaan and Arjuna and many others, we have been able to provide a platform for lakhs of aspirants. From providing Chemistry, Maths, Physics formula to giving e-books of eminent authors like RD Sharma, RS Aggarwal and Lakhmir Singh, PW focuses on every single student's need for preparation.
What Makes Us Different
Physics Wallah strives to develop a comprehensive pedagogical structure for students, where they get a state-of-the-art learning experience with study material and resources. Apart from catering students preparing for JEE Mains and NEET, PW also provides study material for each state board like Uttar Pradesh, Bihar, and others

Copyright © 2025 Physicswallah Limited All rights reserved.