Physics Wallah

Is There Anybody Out There Reading Answers

Is There Anybody Out There Reading Answers with detailed explanations, answer locations, and references to help students prepare for the IELTS exam.
authorImagePorishmita .26 Feb, 2025
Share

Share

Is There Anybody Out There Reading Answers

Is There Anybody Out There Reading Answers: The IELTS Reading section tests your ability to understand complex texts and locate specific information to attempt IELTS reading section. The passage "Is There Anybody Out There" explores the Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) and the possibility of alien life. In this practice test, you will find Matching Headings, Short Answer Questions, and True/False/Not Given questions. Each answer includes its location in the passage and a clear explanation, helping you develop essential reading skills for the IELTS exam 2025.

Is There Anybody Out There Reading Answers Passage 

The Search for Extra-Terrestrial Intelligence

The question of whether we are alone in the Universe has haunted humanity for centuries, but we may now stand poised on the brink of the answer to that question, as we search for radio signals from other intelligent civilizations. This search is often known by the acronym SETI [search for extraterrestrial intelligence], is a difficult one. Although groups around the world have been searching intermittently for three decades, it is only now that we have reached the level of technology where we can make a determined attempt to search all nearby stars for any sign of life.

  1. The primary reason for the search is basic curiosity - the same curiosity about the natural world that drives all pure science. We want to know whether we are alone in the Universe. We want to know whether life evolves naturally if given the right conditions, or whether there is something very special about the Earth to have fostered the variety of life forms that we see around us on the planet. The simple detection of a radio signal will be sufficient to answer this most basic of all questions. In this sense, SETI is another cog in the machinery of pure science which is continually pushing out the horizon of our knowledge. However, there are other reasons for being interested in whether life exists elsewhere. For example, we have had civilization on Earth for perhaps only a few thousand years, and the threats of nuclear war and pollution over the last few decades have told us that our survival may be tenuous. Will we last another two thousand years or will we wipe ourselves out? Since the lifetime of a planet like ours is several billion years, we can expect that if other civilizations do survive in our galaxy, their ages will range from zero to several billion years. Thus any other civilization that we hear from is likely to be far older on average than ourselves. The mere existence of such a civilization will tell of that long-term survival is possible, and gives us some cause for optimism. It is even possible that the older civilization may pass on the benefits of their experience in dealing with threats to survival such as nuclear war and global pollution, and other threats that we haven't yet discovered.

  2. In discussing whether we are alone, most SETI scientists adopt two ground rules. First. UFOs [Unidentified Flying objects] are generally ignored since most scientists don't consider the evidence for them to be strong enough to bear serious consideration (although it is also important to keep an open mind in case any really convincing evidence emerges in the future). Second, we make a very conservative assumption that we are looking for a life form that is pretty well like us, since if it differs radically from us we may well not recognize it as a life form, quite apart from whatever we are able to communicate with it. In other words, the life form we are looking for may well have two green heads and seven fingers, but it will nevertheless resemble us in that it should communicate with its fellows. Be interested in the Universe, Live on a planet orbiting a star like our Sun, and perhaps most restrictively have chemistry, like us, based on carbon and water.

  3. Even when we make these assumptions, our understanding of other life forms is still severely limited. We do not even know, for example, how many stars have planets, and we certainly do not know how likely it is that life will arise naturally, given the right conditions. However, when we look at the 100 billion stars in our galaxy [the Milky Way], and 100 billion galaxies. In the observable Universe, it seems inconceivable that at least one of these planets does not have a life form on it; in fact, the best educated guess we can make using the little that we do know about the conditions for carbon-based life, leads us to estimate that perhaps one in 100,000 stars might have a life-bearing planet orbiting it. That means that our nearest neighbors are perhaps 1000 light years away, which is almost next door in astronomical terms.

  4.   An alien civilization could choose many different ways of sending information across the galaxy, but many of these either require too much energy. or else are severely attenuated while traversing the vast distances across the galaxy. It bums out that. for a given amount of transmitted power: radio waves in the frequency range 1000 to 3000 MHz travel the greatest distance. and so all searches to date have concentrated on looking for radio waves in this frequency range. So far there have been a number of searches by various groups around the world,  including Australian searches using the radio telescope at Parkes, New South Wales. Until now there have not been any detections from the few hundred stars which have been searched. The scale of the searches has been increased dramatically since 1992, when the US Congress voted NASA $10 million per year for ten years to conduct a thorough search for extra-terrestrial life. Much of the money in this project is being spent on developing the special hardware needed to search many frequencies at once. The project has two parts. One part is a targeted search using the world's largest radio telescopes. The American-operated telescope in Arecibo. Puerto Rico and the French telescope in Nancy in France. This part of the project is searching the nearest 1000 likely stars with a high sensibility for signals in the frequency range 1000 to 3000 MHz. The other parts of the project is an undirected search which is monitoring all of the space with a lower using the smaller antennas of NASA`s Deep Space Network.

  5.  There is considerable debate over how we should react if we detect a signal from an alien civilization. Everybody agrees that we should not reply immediately. Quite apart from the impracticality of sending e reply over such large distances at short notice, it raises a host of ethical questions that would have to be addressed by the global community before any reply could be sent. Would the human race face the culture shock if faced with a superior and much older civilization? Luckily, there is no urgency about this. The stars being searched are hundreds of light years away. so it takes hundreds of years for their signal to reach us, and a further few hundred years for our reply to reach them. It is not important, then, if there`s a delay of a few years, or decades, while the human race debates the question of whether to reply and perhaps carefully drafts a reply.

IELTS Exam Important Links
IELTS Reading Band Score IELTS Listening Band Score
IELTS Speaking Band Score IELTS Writing Band Score

Is There Anybody Out There Reading Answers Sample Questions

IELTS Reading Matching Headings (Q. 1-4)

Match the following paragraphs (A–D) with the appropriate headings from the list below.

List of Headings:
I. The possible benefits of detecting an alien civilization
II. Reasons why SETI researchers focus on radio signals
III. The challenges of responding to an alien signal
IV. The motivations behind searching for extraterrestrial life
V. Assumptions made when searching for extraterrestrial life
VI. The expansion of funding for SETI research

  1. Paragraph B

  2. Paragraph C

  3. Paragraph D

  4. Paragraph E

IELTS Reading Short Answer Questions (Q. 5-7)

Answer the questions below using NO MORE THAN THREE WORDS from the passage.

  1. What is the full form of SETI?

  2. What is the frequency range SETI researchers use to detect signals?

  3. What is the main reason why radio waves are preferred for communication across space?

True/False/Not Given IELTS Reading (Q. 8-13)

Do the following statements agree with the information in the passage?

  • TRUE if the statement agrees with the information.

  • FALSE if the statement contradicts the information.

  • NOT GIVEN if there is no information on this.

  1. SETI researchers believe UFO sightings are strong evidence of alien life.

  2. SETI assumes that extraterrestrial life may have a carbon and water-based chemistry like humans.

  3. The US government has permanently committed to funding SETI research.

  4. Scientists have discovered signals from an alien civilization.

  5. Any civilization detected by SETI is likely to be much younger than ours.

  6. SETI scientists believe it is necessary to reply to any detected alien signals immediately.

IELTS Reading Passages
Classifying Societies IELTS Reading Answers Jargon IELTS Reading Answers
History of Refrigeration IELTS Reading Answers Otters IELTS Reading Answers
The Lost City IELTS Reading Answers The Innovation of Grocery Stores IELTS Reading Answers
Bring Back the Big Cats IELTS Reading Answers Food For Thoughts IELTS Reading Answers
The Persuaders IELTS Reading Answers The Awesome Banana IELTS Reading Answers
Why Are Finland’s Schools Successful? IELTS Reading Answers Glaciers IELTS Reading Answers
The Thylacine IELTS Reading Academic Answers Clutter Bugs Beware IELTS Reading Answers
Classifying Societies Reading Answers Lie Detector IELTS Reading Answer
Tea And The Industrial Revolution IELTS Reading Answers
The History Of The Tortoise IELTS Reading Answers Storytelling IELTS Reading Answers
Serendipity The Accidental Scientists IELTS Reading Answers

Is There Anybody Out There Reading Answers with Explanations 

1. Paragraph B - IV. The motivations behind searching for extraterrestrial life

  • Location: Paragraph B

  • Reference: "The primary reason for the search is basic curiosity..."

  • Explanation: The paragraph explains why humans are interested in searching for extraterrestrial life, including curiosity and survival concerns.

2. Paragraph C - V. Assumptions made when searching for extraterrestrial life

  • Location: Paragraph C

  • Reference: "In discussing whether we are alone, most SETI scientists adopt two ground rules..."

  • Explanation: The paragraph outlines the assumptions made in SETI research, such as looking for life forms similar to humans.

3. Paragraph D - II. Reasons why SETI researchers focus on radio signals

  • Location: Paragraph D

  • Reference: "An alien civilization could choose many different ways of sending information... but radio waves in the frequency range 1000 to 3000 MHz travel the greatest distance."

  • Explanation: The paragraph explains why radio signals are used in SETI, as they travel long distances with minimal loss of energy.

4. Paragraph E - III. The challenges of responding to an alien signal

  • Location: Paragraph E

  • Reference: "There is considerable debate over how we should react if we detect a signal..."

  • Explanation: The paragraph discusses the ethical and practical challenges of responding to a detected alien signal.

5. What is the full form of SETI? - Search for Extra-Terrestrial Intelligence

  • Location: Paragraph A

  • Reference: "This search is often known by the acronym SETI [search for extraterrestrial intelligence]..."

  • Explanation: The passage clearly defines the meaning of SETI.

6. What is the frequency range SETI researchers use to detect signals? - 1000 to 3000 MHz

  • Location: Paragraph D

  • Reference: "...radio waves in the frequency range 1000 to 3000 MHz travel the greatest distance..."

  • Explanation: The passage states that this frequency range is the best for detecting extraterrestrial signals.

7. What is the main reason why radio waves are preferred for communication across space? - Travel the greatest distance

  • Location: Paragraph D

  • Reference: "...radio waves in the frequency range 1000 to 3000 MHz travel the greatest distance..."

  • Explanation: Radio waves are chosen because they travel long distances without losing much energy.

8. SETI researchers believe UFO sightings are strong evidence of alien life. - FALSE

  • Location: Paragraph C

  • Reference: "First, UFOs [Unidentified Flying objects] are generally ignored since most scientists don't consider the evidence for them to be strong enough..."

  • Explanation: The passage states that SETI scientists do not consider UFO sightings as strong evidence.

9. SETI assumes that extraterrestrial life may have a carbon and water-based chemistry like humans. - TRUE

  • Location: Paragraph C

  • Reference: "...perhaps most restrictively have chemistry, like us, based on carbon and water."

  • Explanation: The passage states that SETI assumes extraterrestrial life has similar chemical properties to humans.

10. The US government has permanently committed to funding SETI research. - FALSE

  • Location: Paragraph D

  • Reference: "The scale of the searches has been increased dramatically since 1992, when the US Congress voted NASA $10 million per year for ten years..."

  • Explanation: The passage only mentions a ten-year funding plan, not a permanent commitment.

11. Scientists have discovered signals from an alien civilization. - FALSE

  • Location: Paragraph D

  • Reference: "Until now there have not been any detections from the few hundred stars which have been searched."

  • Explanation: The passage states that no signals have been detected yet.

12. Any civilization detected by SETI is likely to be much younger than ours. - FALSE

  • Location: Paragraph B

  • Reference: "...any other civilization that we hear from is likely to be far older on average than ourselves."

  • Explanation: The passage states that extraterrestrial civilizations are likely to be much older, not younger.

13. SETI scientists believe it is necessary to reply to any detected alien signals immediately. - FALSE

  • Location: Paragraph E

  • Reference: "Everybody agrees that we should not reply immediately..."

  • Explanation: The passage states that scientists agree on delaying any response to alien signals.

Also Read:

Guidance of PW IELTS

Physics Wallah offers multiple online IELTS courses for all students. Follow the IELTS pages to better prepare for the exam.

What is IELTS Exam? Documents Required for IELTS Registration
IELTS exam eligibility requirements IELTS Exam Fees
IELTS test results IELTS Exam Pattern

Is There Anybody Out There Reading Answers FAQs

What is the main focus of the passage?

The passage discusses the Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) and the scientific efforts to detect alien life using radio signals.

Why do scientists search for extraterrestrial life?

Scientists are curious about whether life exists beyond Earth and hope to learn from older civilizations about survival threats like nuclear war and pollution.

What assumptions do SETI scientists make when searching for alien life?

They assume that extraterrestrial beings might have similar communication methods, live on planets orbiting stars, and have carbon- and water-based chemistry.

How does the SETI project detect signals from space?

Scientists use radio telescopes to detect signals in the 1000 to 3000 MHz frequency range, as these waves travel the greatest distances.

What challenges exist in responding to alien signals?

Ethical concerns and long communication delays-since signals take hundreds of years to travel-make it difficult to decide how or when to reply
Join 15 Million students on the app today!
Point IconLive & recorded classes available at ease
Point IconDashboard for progress tracking
Point IconMillions of practice questions at your fingertips
Download ButtonDownload Button
Banner Image
Banner Image
Free Learning Resources
Know about Physics Wallah
Physics Wallah is an Indian edtech platform that provides accessible & comprehensive learning experiences to students from Class 6th to postgraduate level. We also provide extensive NCERT solutions, sample paper, NEET, JEE Mains, BITSAT previous year papers & more such resources to students. Physics Wallah also caters to over 3.5 million registered students and over 78 lakh+ Youtube subscribers with 4.8 rating on its app.
We Stand Out because
We provide students with intensive courses with India’s qualified & experienced faculties & mentors. PW strives to make the learning experience comprehensive and accessible for students of all sections of society. We believe in empowering every single student who couldn't dream of a good career in engineering and medical field earlier.
Our Key Focus Areas
Physics Wallah's main focus is to make the learning experience as economical as possible for all students. With our affordable courses like Lakshya, Udaan and Arjuna and many others, we have been able to provide a platform for lakhs of aspirants. From providing Chemistry, Maths, Physics formula to giving e-books of eminent authors like RD Sharma, RS Aggarwal and Lakhmir Singh, PW focuses on every single student's need for preparation.
What Makes Us Different
Physics Wallah strives to develop a comprehensive pedagogical structure for students, where they get a state-of-the-art learning experience with study material and resources. Apart from catering students preparing for JEE Mains and NEET, PW also provides study material for each state board like Uttar Pradesh, Bihar, and others

Copyright © 2025 Physicswallah Limited All rights reserved.