Physics Wallah

What A Waste Reading Answers with IELTS Passage

What A Waste Reading Answers with explanations, answer key, and sample questions to help you improve your IELTS Reading accuracy and time management.
authorImagePorishmita .21 Jun, 2025

What A Waste Reading Answers

What A Waste Reading Answers: The IELTS Reading section often includes passages that highlight global environmental issues, requiring test-takers to locate detailed information, identify opinions, and interpret facts. "What A Waste" is a typical example of such a passage, focusing on the challenges of waste management in the UK. It discusses topics like landfill use, recycling rates, environmental impacts, and government policy, making it ideal for practising TRUE/FALSE/NOT GIVEN, multiple-choice, and matching information question types. This guide provides sample questions, correct answers, and clear explanations to help you understand how to approach similar texts in the IELTS Academic Reading module.

Free IELTS Reading Practice Tests

What A Waste Reading Answers Passage

You should spend about 20 minutes on the Reading Passage below. 

What A Waste

Paragraph A: Every day, all over the world, unwanted waste is disposed of from both domestic and commercial sources, usually with insufficient attention paid to the resulting problems. The increase in excess refuse and how to dispense with it has become a major headache for the government and the environmental agencies.

Paragraph B: This has certainly been the case in Britain where there has been a steady rise in the amount of rubbish generated in recent years. In industry, the mining, agriculture and construction sectors are the biggest culprits, being amongst the greatest producers of waste. Also, household waste has grown at a rate of 3% a year as a consequence of society becoming more affluent and thus consuming more goods, resulting in more rubbish to discard. As this waste is economically and environmentally costly to deal with, local authorities have been required to ensure that the arrangements made to dispose of the surplus detritus are efficient and practicable, considering social as well as economic implications.

Paragraph C: For many years, the preferred option for refuse disposal in Britain has been the landfill. In fact, the UK, more than any other European country, makes use of landfills to get rid of its biodegradable waste. However, problems have arisen with this method and alternative solutions have had to be researched.

Paragraph D: One of the biggest drawbacks to landfills is the cost. In the past this was not the case as land was plentiful and cheap with abandoned quarries and mines often being utilised. But by 2015, since space for approved and licensed landfills will have run out, viable alternatives to waste disposal have to be found. Another disadvantage is the environmental impact made by the acids and hazardous chemicals that are leaked from the landfills. Older sites depended on these substances being diluted naturally by rain but this often did not occur and surrounding agricultural land was affected and livestock poisoned. Nowadays, more modern landfills use liners within the pits to contain any dangerous material and the liquid is then collected, treated and discharged within the site itself. But perhaps the most apparent annoyance for the general public living in the immediate vicinity of the landfill is the nuisance that results from the traffic, the noise, the dust and the unpleasant odours emanating from the site. Although no risks to human health have been verified, symptoms such as headaches, drowsiness and exhaustion have been reported by people living close to landfills. These may have been caused by toxic emissions from the site but they may be connected to the impact that living next to the sites can have on stress and anxiety.

Paragraph E: In order to reduce the amount of waste being sent to the landfill, a special tax was introduced in 1996, to discourage this practice. The charges range from two to eleven pounds per tonne depending on the type of rubbish being discarded and due to this tax the amount of waste from the construction industry has been markedly reduced. Other targets have been set to reduce biodegradable waste deposited in these sites by 2006 but it is thought that the greatest impact could be made through the introduction of more intensive recycling, which could be funded from the proceeds of the landfill tax.

Paragraph F: In Europe, Britain is bottom of the recycling table with the lowest rate of 8% compared to the Netherlands where they recycle 72% of their detritus. According to government research, only 7% of plastic was salvaged, as was only 22% of the six billion glass containers manufactured annually in Britain. On the other hand, the same sources found that 90% of car batteries and 66% of lead is recycled. This proportion is high because of the economic value of the material and so reprocessing is an opportunity to gain an income from an environmentally friendly undertaking. Also, of the thirteen billion steel cans produced yearly, about a quarter come from recycled metal. These goods only consume 25% of the energy needed to make the same products from raw materials.

Paragraph G: Biodegradable wastes can be made into organic compost to use as fertiliser for the land. At present less than half the local authorities have facilities for this and about a fifth of municipal waste is being treated but in some areas, schemes are being set up to collect waste from both domestic properties and supermarkets to help effect this procedure.

Paragraph E: Yet even now in the 21st century, less progressive authorities are still constructing and employing incinerators to dispose of waste despite the subsequent health hazards. They also have to confront opposition from the public over a policy which has proved to be the most unpopular technology since the introduction of nuclear power.

Paragraph F: So, what can be done to encourage more recycling? Probably what should be the government’s priority is the reduction in the number of landfills in regular use. Even materials that are biodegradable such as paper cannot easily be broken down as the landfill pits are constructed to keep air out and moisture in, thus slowing down the process to degrade this matter. Therefore, more reprocessing plants for refuse must be constructed to replace the outmoded landfills. Also, companies should be encouraged to take a more responsible approach to the packaging of their products, only using the minimum and environmentally friendly recycled materials. Then, the public must be convinced of the benefits of recycling and be made aware of the ecological consequences of not recycling. In Britain, more intensive reprocessing would lower the production of gases harmful to the ozone layer by 12.8 million tonnes of carbon a year, the equivalent of taking nearly five million cars off the road. Also, a strong incentive for the public to support recycling is the prospect of higher employment. In Germany, it has been estimated that 150,000 people are employed in the recycling business, a number greater than those employed in the steel industry. It is believed that up to 50,000 jobs could be created in Britain if recycling was adopted.

Paragraph G: What will happen in the future regarding the disposal of waste matter very much depends on the attitude and party policies of the particular government in power. Yet, if reforms to the methods of waste disposal are not made, serious environmental problems will arise in the immediate future, the consequences of which are too dire to contemplate.

Also Read: 

What A Waste Reading Answers Sample Questions

Questions 1–6: TRUE / FALSE / NOT GIVEN

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?
Write TRUE if the statement agrees with the information
Write FALSE if the statement contradicts the information
Write NOT GIVEN if there is no information on this

  1. Mining contributes significantly to industrial waste.

  2. British households produce less waste now than in the past.

  3. Local authorities are not responsible for waste disposal in Britain.

  4. Britain uses landfills less than other European countries.

  5. Landfills are currently a cheap way to dispose of waste in Britain.

  6. Chemicals from landfills have sometimes poisoned farm animals.

Questions 7–9: Choose the correct letter A, B, C or D

  1. Why are newer landfills lined with material?
    A. To prevent bad smells
    B. To keep waste dry
    C. To contain harmful substances
    D. To speed up decomposition

  2. What was the result of the landfill tax?
    A. More plastic was recycled
    B. The number of landfills increased
    C. Waste from construction dropped
    D. The government raised less money

  3. Why are car batteries recycled more than glass bottles?
    A. Because they are lighter
    B. Because glass is less valuable
    C. Because they are worth more
    D. Because batteries are less dangerous

Questions 10–13: Matching Information

Match the information to the correct paragraph (A–H) in the passage.
Write the correct letter A–H in boxes 10–13 on your answer sheet.

  1. Public health concerns linked to living near landfills

  2. Statistics about the low percentage of recycling in the UK

  3. The government’s priorities for reducing landfill usage

  4. Employment opportunities from recycling

Classifying Societies IELTS Reading Answers Jargon IELTS Reading Answers
History of Refrigeration IELTS Reading Answers Otters IELTS Reading Answers
The Lost City IELTS Reading Answers The Innovation of Grocery Stores IELTS Reading Answers
Bring Back the Big Cats IELTS Reading Answers Food For Thoughts IELTS Reading Answers
The Persuaders IELTS Reading Answers The Awesome Banana IELTS Reading Answers
Why Are Finland’s Schools Successful? IELTS Reading Answers

What A Waste Reading Answers with Explanations 

Questions 1–6: TRUE / FALSE / NOT GIVEN

  1. TRUE
    Reference: Paragraph 2 – "the mining, agriculture and construction sectors are the biggest culprits..."
    Explanation: Mining is clearly stated as one of the major contributors to industrial waste.

  2. FALSE
    Reference: Paragraph 2 – "household waste has grown at a rate of 3% a year..."
    Explanation: The statement says waste has increased, not decreased.

  3. FALSE
    Reference: Paragraph 2 – "local authorities have been required to ensure..."
    Explanation: Local authorities are responsible, so the statement contradicts the passage.

  4. FALSE
    Reference: Paragraph 3 – "the UK, more than any other European country, makes use of landfills..."
    Explanation: Britain uses landfills more than other countries, not less.

  5. FALSE
    Reference: Paragraph 4 – "One of the biggest drawbacks to landfills is the cost..."
    Explanation: Landfills were once cheap, but they are now costly due to land scarcity and stricter regulations.

  6. TRUE
    Reference: Paragraph 4 – "agricultural land was affected and livestock poisoned."
    Explanation: This confirms that chemicals from landfills have led to poisoning of farm animals.

Questions 7–9: Multiple Choice

  1. C. To contain harmful substances
    Reference: Paragraph 4 – "modern landfills use liners within the pits to contain any dangerous material..."
    Explanation: The purpose of the liner is to contain toxic liquid to prevent contamination.

  2. C. Waste from construction dropped
    Reference: Paragraph 5 – "the amount of waste from the construction industry has been markedly reduced."
    Explanation: The landfill tax discouraged excessive dumping, especially in the construction sector.

  3. C. Because they are worth more
    Reference: Paragraph 6 – "because of the economic value of the material..."
    Explanation: Car batteries are recycled at a higher rate because they have greater resale value compared to other items.

Questions 10–13: Matching Information

  1. D
    Reference: Paragraph 4 – "headaches, drowsiness and exhaustion have been reported..."
    Explanation: These symptoms are linked to residents living near landfill sites.

  2. F
    Reference: Paragraph 6 – "Britain is bottom of the recycling table... 8% compared to the Netherlands... 72%"
    Explanation: This paragraph presents clear statistical comparisons of recycling rates.

  3. H
    Reference: Paragraph 8 – "Probably what should be the government’s priority..."
    Explanation: This paragraph outlines several policy recommendations to reduce landfill use.

  4. H

          Reference: Paragraph 8 – "150,000 people are employed in the recycling business... 50,000 jobs could be created..."
          Explanation:
Discusses employment potential of recycling initiatives in Britain.
 
IELTS Reading Band Score IELTS Listening Band Score
IELTS Speaking Band Score IELTS Writing Band Score

Guidance of PW IELTS

Physics Wallah offers a few popular online IELTS courses for all students. Follow the latest IELTS articles to better prepare for the exam.

IELTS  Registration IELTS Eligibility Criteria
IELTS Exam Pattern IELTS Syllabus
IELTS Exam Dates IDP IELTS Test Centers

What A Waste Reading Answers FAQs

What is the main topic of the What A Waste passage?

The passage focuses on the problem of waste management in the UK, with an emphasis on landfills, recycling rates, and future alternatives to current waste disposal systems.

Why is Britain criticised in the passage regarding recycling?

Because it has the lowest recycling rate in Europe, with only 8% compared to countries like the Netherlands, which recycles 72%.

What is the impact of landfill sites on local communities?

People living nearby report symptoms like headaches, drowsiness, and stress, although there's no verified direct health risk.

What are the economic benefits of recycling?

Recycling materials like car batteries and steel creates economic value and can also generate jobs, as seen in Germany.

How is the UK trying to reduce landfill use?

By introducing landfill taxes, promoting recycling, and developing composting and reprocessing facilities.
Join 15 Million students on the app today!
Point IconLive & recorded classes available at ease
Point IconDashboard for progress tracking
Point IconLakhs of practice questions
Download ButtonDownload Button
Banner Image
Banner Image
Free Learning Resources
Know about Physics Wallah
Physics Wallah is an Indian edtech platform that provides accessible & comprehensive learning experiences to students from Class 6th to postgraduate level. We also provide extensive NCERT solutions, sample paper, NEET, JEE Mains, BITSAT previous year papers & more such resources to students. Physics Wallah also caters to over 3.5 million registered students and over 78 lakh+ Youtube subscribers with 4.8 rating on its app.
We Stand Out because
We provide students with intensive courses with India’s qualified & experienced faculties & mentors. PW strives to make the learning experience comprehensive and accessible for students of all sections of society. We believe in empowering every single student who couldn't dream of a good career in engineering and medical field earlier.
Our Key Focus Areas
Physics Wallah's main focus is to make the learning experience as economical as possible for all students. With our affordable courses like Lakshya, Udaan and Arjuna and many others, we have been able to provide a platform for lakhs of aspirants. From providing Chemistry, Maths, Physics formula to giving e-books of eminent authors like RD Sharma, RS Aggarwal and Lakhmir Singh, PW focuses on every single student's need for preparation.
What Makes Us Different
Physics Wallah strives to develop a comprehensive pedagogical structure for students, where they get a state-of-the-art learning experience with study material and resources. Apart from catering students preparing for JEE Mains and NEET, PW also provides study material for each state board like Uttar Pradesh, Bihar, and others

Copyright © 2026 Physicswallah Limited All rights reserved.