

Solve The Following Questions NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Miscellaneous Exercise
Question 1. Using differentials, find the approximate value of each of the following: (a) (17/81) 1/4 (b) (33) 1/5 Solution :
= 0.497
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Exercise 6.1
Question 2. Show that the function given by f(x) = logx / x has maximum value at x = e Solution :
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Exercise 6.2
Question 3. The two equal sides of an isosceles triangle with fixed base b are decreasing at the rate of 3 cm per second. How fast is the area decreasing when the two equal sides are equal to the base? Solution : Let ΔABC be isosceles where BC is the base of fixed length b . Let the length of the two equal sides of ΔABC be a . Draw AD⊥BC.
Therefore, the area is decreasing at the rate of √3b cm
2
/s.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Exercise 6.3
Question 4. Find the equation of the normal to the curve y 2 = 4 x at the point (1, 2). Solution : Equation of the curve is y 2 = 4 x ……….(i)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Exercise 6.4
Question 5. Show that the normal at any point θ to the curve x = a cosθ + a θ sin θ, y = a sin θ - aθ cos θ is at a constant distance from the origin. Solution : We have x = a cos θ + a θ sin θ .
Hence, the perpendicular distance of the normal from the origin is constant.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Exercise 6.5
Question 6. Find the intervals in which the function f given by
is (i) increasing (ii) decreasing.
Solution :
Question
7. Find the intervals in which the function f given by
is (i) increasing (ii) decreasing.
Solution :
Question
8. Find the maximum area of an isosceles triangle inscribed in the ellipse
with its vertex at one end of the major axis.
Solution :
Equation of the ellipse is
Let the major axis be along the
x
−axis.
Let ABC be the triangle inscribed in the ellipse where vertex C is at (
a
, 0).
Since the ellipse is symmetrical with respect to the
x
−axis and
y
−axis, we can assume the coordinates of A to be (−
x
1
,
y
1
) and the coordinates of B to be (−
x
1
, −
y
1
).
Question 9. A tank with rectangular base and rectangular sides, open at the top is to be constructed so that its depth is 2 m and volume is 8 m3. If building of tank costs ` 70 per sq. meter for the base and ` 45 per square meter for sides. What is the cost of least expensive tank?
Solution :
Given: Depth of tank = 2 m
Let
l
,
b
, and
h
represent the length, breadth, and height of the tank respectively.
Then, we have height (
h)
= 2 m
Volume of the tank = 8m
3
Volume of the tank =
l
×
b
×
h
∴ 8 =
l
×
b
× 2
lb = 4, b = 4/l
Now, area of the base =
lb
= 4
Area of the 4 walls (
A)
= 2
h
(
l
+
b)
Thus, by second derivative test, the area is the minimum when
l
= 2.
We have
l
=
b
=
h
= 2.
∴Cost of building the base = Rs 70 × (
lb
) = Rs 70 (4) = Rs 280
Cost of building the walls = Rs 2
h
(
l
+
b
) × 45 = Rs 90 (2) (2 + 2)
= Rs 8 (90) = Rs 720
Required total cost = Rs (280 + 720) = Rs 1000
Hence, the total cost of the tank will be Rs 1000.
Question
10. The sum of the perimeter of a circle and square is k where k is some constant. Prove that the sum of their areas is least when the side of square is double the radius of the circle.
Solution :
Let r be the radius of the circle and a be the side of square.
Therefore, sum of areas is minimum when side of the square is double the radius of the circle.
Question
11. A window is in the form of a rectangle surmounted by a semicircular opening. The total perimeter of the window is 10 m. Find the dimensions of the window to admit maximum light through the whole opening.
Solution :
Let
x
and
y
be the length and breadth of the rectangular window.
Radius of the semicircular opening = x/2
It is given that the perimeter of the window is 10 m.
∴Area of the window (
A)
is given by,
Thus, when
Therefore, by second derivative test, the area is the maximum when length x = 20/π + 4m.
Hence, the required dimensions of the window to admit maximum light is given bylength = 20/π+4m and breadth = 10/π+4m.
Question
12. A point on the hypotenuse of a triangle is at distances a and b from the sides of the triangle. Show that the maximum length of the hypotenuse is
Solution :
Let ΔABC be right-angled at B. Let AB =
x
and BC =
y
.
Let P be a point on the hypotenuse of the triangle such that P is at a distance of
a
and
b
from the sides AB and BC respectively.
Let ∠C =
θ
.
We have,
AC = √x
2
+ y
2
Now,
PC =
b
cosec
θ
And, AP =
a
sec
θ
∴AC = AP + PC
⇒ AC =
b
cosec
θ
+
a
sec
θ
… (1)
Therefore, by second derivative test, the length of the hypotenuse is the maximum when tan θ(b/a)
1/3
Now, when tan θ(b/a)
1/3
, we have:
Hence, the maximum length of the hypotenuses is
Question
13. Find the points at which the function f given by f(x) = (x - 2)
4
(x + 1)
3
has:
(i) local maxima
(ii) local minima
(iii) point of inflexion.
Solution :
Given: f(x) = (x - 2)
4
(x + 1)
3
Now, for values of
x
close to 2/7 and to the left of 2/7, f'(x) > 0. Also, for values of
x
close to 2/7 and to the right of 2/7, f'(x) < 0
Thus, x = 2/7 is the point of local maxima.
Now, for values of
x
close to 2 and to the left of 2, f'(x) < 0 Also, for values of
x
close to 2 and to the right of 2, f'(x) > 0
Thus,
x
= 2 is the point of local minima.
Now, as the value of
x
varies through −1,f'(x) does not changes its sign.
Thus,
x
= −1 is the point of inflexion.
Question
14. Find the absolute maximum and minimum values of the function f given by f(x) = cos
2
x + sin x , x ∊ [0,π ]
Solution :
Given:f(x) = cos
2
x + sin x ……….(i)
Now, evaluating the value of
f
at critical points x = π/2 and x = π/6 and at the end points of the interval [0,π ] (i.e., at
x
= 0 and
x
= π), we have:
Hence, the absolute maximum value of
f
is 5/4 occurring at x = π/6 and the absolute minimum value of
f
is 1 occurring at x = 0, π/2, and π.
Question
15. Show that the altitude of the right circular cone of maximum volume that can be inscribed in a sphere of radius r is 4r/3
Solution :
Let r be the radius of base of cone and h be the height of the cone inscribed in a sphere of radius
The volume (
V)
of the cone is given by,
V = 1/3πR
2
h
Now, from the right triangle BCD, we have:
BC = √r
2
- R
2
∴
h
= r+√r
2
- R
2
Hence, it can be seen that the altitude of the right circular cone of maximum volume that can be inscribed in a sphere of radius
r
is 4r/3.
Question
16. Let
f
be a function defined on [
a
,
b
] such that
f
'(
x
) > 0, for all
x
∈ (
a
,
b
). Then prove that
f
is an increasing function on (
a
,
b
).
Solution :
Let x1, x2∈(a,b) such that x1<x2.
Consider the sub-interval [x1, x2]. Since f(x) is differentiable on (a, b) and [x1, x2]⊂(a,b).
Therefore, f(x) is continous on [x1, x2] and differentiable on (x1, x2).
By the Lagrange's mean value theorm, there exists c∈(x1, x2) such that
f'(c)=f(x2)-f(x1)x2-x1 ...(1)
Since f'(x) ) > 0 for all x∈(a,b), so in particular, f'(c) > 0.
f'(c)>0⇒f(x2)-f(x1)x2-x1>0 [Using (1)]
⇒f(x2)-f(x1)>0 [∵ x2-x1>0 when x1<x2]
⇒f(x2)>f(x1)⇒f(x1)<f(x2)
Since x1, x2 are arbitrary points in (a,b).
Therefore, x1<x2⇒f(x1)<f(x2) for all x1,x2∈(a, b)
Hence,f(x) is increasing on (a,b).
Question
17. Show that the height of the cylinder of maximum volume that can be inscribed in a sphere of radius R is 2R/√3 Also find the maximum volume.
Solution :
A sphere of fixed radius (
R)
is given.
Let
r
and
h
be the radius and the height of the cylinder respectively.
From the given figure, we have h = 2√R
2
- r
2
The volume (
V)
of the cylinder is given by,
Now, it can be observed that at
∴The volume is the maximum when r
2
= 2R
2
/3
When r
2
= 2R
2
/3, the height of the cylinder is
Hence, the volume of the cylinder is the maximum when the height of the cylinder is
2R/√3
Question
18. Show that the height of the cylinder of greatest volume which can be inscribed in a right circular cone of height h and having semi-vertical angle
α
is one-third that of the cone and the greatest volume of the cylinder is 4/27πh
3
tan2
α
.
Solution :
The given right circular cone of fixed height (
h)
and semi-vertical angle (
α
)
can be drawn as:
Here, a cylinder of radius
R
and height
H
is inscribed in the cone.
Then, ∠GAO =
α
, OG =
r
, OA =
h
, OE =
R
, and CE =
H
.
We have,
r
=
h
tan
α
Now, since ΔAOG is similar to ΔCEG, we have:
Now, the volume (
V)
of the cylinder is given by,
∴By second derivative test, the volume of the cylinder is the greatest when
Thus, the height of the cylinder is one-third the height of the cone when the volume of the cylinder is the greatest.
Now, the maximum volume of the cylinder can be obtained as:
Choose the correct answer in the Exercises 19 to 24:
Question
19. A cylindrical tank of radius 10 m is being filled with wheat at the rate of 314 cubic meter per hour. Then the depth of wheat is increasing at the rate of:
(A) 1 m/h
(B) 0.1 m/h
(C) 1.1 m/h
(D) 0.5 m/h
Solution :
Let
r
be the radius of the cylinder.
Then, volume (
V)
of the cylinder is given by,
Differentiating with respect to time
t
, we have:
The tank is being filled with wheat at the rate of 314 cubic metres per hour.
Thus, we have:
Hence, the depth of wheat is increasing at the rate of 1 m/h.
The correct answer is A.
Question
20. The slope of the tangent to the curve x = t
2
+ 3t – 8, y = 2t
2
– 2t – 5 at the point (2,– 1) is
(A) 22/7
(B) 6/7
(C) 7/6
(D) -6/7
Solution :
The given curve is x = t
2
+ 3t – 8 and y = 2t
2
– 2t – 5
The given point is (2, −1).
At
x
= 2, we have:
The common value of
t
is 2.
Hence, the slope of the tangent to the given curve at point (2, −1) is
Therefore, option (B) is correct.
Question
21.
The line
y
=
mx
+ 1 is a tangent to the curve
y
2
= 4
x
if the value of
m
is
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 1/2
Solution :
The equation of the tangent to the given curve is
y
=
mx
+ 1.
Now, substituting
y
=
mx
+ 1 in
y
2
= 4
x
, we get:
Since a tangent touches the curve at one point, the roots of equation (i) must be equal.
Therefore, we have:
Discriminant = 0
Hence, the required value of
m
is 1.
Therefore, option (A) is correct.
Question
22.
The normal at the point (1, 1) on the curve 2
y
+
x
2
= 3 is
(A) x + y = 0
(B) x − y = 0
(C) x + y + 1 = 0
(D) x − y = 1
Solution : The equation of the given curve is 2 y + x 2 = 3. Differentiating with respect to x , we have:
The slope of the normal to the given curve at point (1, 1) is
Hence, the equation of the normal to the given curve at (1, 1) is given as:
⇒ y - 1 = 1(x - 1)
⇒ y - 1 = x - 1
⇒ x - y = 0
Therefore, option (B) is correct.
Question
23.
The normal to the curve
x
2
= 4
y
passing (1, 2) is
(A) x + y = 3
(B) x − y = 3
(C) x + y = 1
(D) x − y = 1
Solution : The equation of the given curve is x 2 = 4 y . Differentiating with respect to x , we have:
The slope of the normal to the given curve at point (
h
,
k
) is given by,
∴Equation of the normal at point (
h
,
k
) is given as:
Now, it is given that the normal passes through the point (1, 2).
Therefore, we have:
Since (
h
,
k
) lies on the curve
x
2
= 4
y
, we have
h
2
= 4
k.
⇒ k =h
2
/4
From equation (i), we have:
Hence, the equation of the normal is given as:
Therefore, option (A) is correct.
Question
24. The points on the curve 9
y
2
=
x
3
where the normal to the curve make equal intercepts with axes are:
Solution :
The equation of the given curve is 9
y
2
=
x
3
.
Differentiating with respect to
x
, we have:
The slope of the normal to the given curve at point (x
1
,y
1
) is
∴ The equation of the normal to the curve at (x
1
,y
1
) is
It is given that the normal makes equal intercepts with the axes.
Therefore, We have:
Also, the point(x
1
,y
1
)lies on the curve, so we have
9y
1
2
= x
1
3
.....................(ii)
From (i) and (ii), we have:
Therefore, option (A) is correct.
