Physics Wallah

IELTS Person Cue Cards for Speaking with Tips

Aspirants can find IELTS Person Cue Card in this article. It includes a list of IELTS Person Cue Cards and tips for IELTS Person Cue Card. Stay tuned for more details.
authorImageSupriya Shrivastava18 Sept, 2024
Share

Share

IELTS Person Cue Card

IELTS Person Cue Cards : IELTS Person Cue Cards are very common questions that may come up in your IELTS Speaking Part 2 . So, whether you are a people person who enjoys being around a lot of people or prefers to spend time alone, you must answer your IELTS examiner confidently and fluently.

The IELTS Person Cue Cards topics are exciting and will make you seem interested in the people around you. However, with just one minute to prepare for the IELTS speaking cue card, it may be difficult to provide immediate answers. To prevent such difficult circumstances, the cue cards listed below, together with some important questions, can help you prepare for the IELTS Person Cue Card in the test.

IELTS Person Cue Cards Overview

An IELTS speaking cue card is a hint provided to test candidates during the speaking test. It demands you talk about a specific topic for a specified time. In this context, "Describe A Person Who You Are Happy To Know" asks you to speak about someone who has had an advantageous impact on your life. These people inspire and encourage you, making them important characters in your path. To help you effectively prepare for your IELTS Speaking examination, we will examine questions from the IELTS Person Cue Card throughout this content article.

List of IELTS Person Cue Cards

The following is a collection of IELTS Person Cue Cards that are often used while discussing persons or people.
  • Describe a person you know who comes from another culture.
  • Describe a person who you think has a good fashion sense
  • Describe a person who likes to grow plants.
  • Describe a childhood friend
  • Describe a person who works in space exploration.
  • Describe a friend whose conversations you find interesting.
  • Describe a family member you'd want to work together with in the future.
  • Describe an interesting neighbor.
  • Describe an introverted person you know.
  • Describe a creative person whose work you appreciate.
  • Describe a renowned person you admire.
  • Describe a person you've only met once but want to find out more about.
  • Describe a person you follow on social media
  • Describe a person you like spending time with.
  • Describe a person who has a positive impact on society.
  • Describe a person who influenced you in primary school.
  • Describe a person who is an intelligent analyst
  • Describe a well-known athlete
  • Describe an inventive person whose work you appreciate.
  • Describe a businessman you admire.
  • Describe a foreign person you find interesting.
  • Describe a person with whom you like to share your feelings.
  • Describe your favorite author or writer.
  • Talk about a successful person.
  • Discuss a well-known person
  • The elderly person you met or knew.
  • Famous artist/author/sportsperson
  • Discuss a person you admire.
  • Discuss a person you hate.
  • Discuss a person you met on a train.

Also Check

Vocabulary for Person Cue Cards of IELTS Speaking

Besides rehearsing the IELTS Person Cue Cards listed above, preparing for the proper vocabulary is also important since IELTS vocabulary or lexical resources count for 25% of your IELTS speaking band score . So, research and use the adjectives listed below to describe a person or persons to make the speaking test simple for you.
Vocabulary for IELTS Person Cue Cards
Vocabulary for Cue Card on Person/People Meaning
Cheerful Happy and positive.
Reliable Can be trusted to do things well.
Generous Likes to give and share with others.
Thoughtful Thinks about other people’s feelings and needs.
Empathetic Putting oneself in other’s shoes
Candid Truthful
Self-made To be successful because of one’s hard work
Ambitious Wants to be successful and achieve goals.
Confident Sure of oneself and one’s abilities.
Sincere Honest and true in what they say and do.
Loyal Faithful and supportive to someone or something.
Optimistic Believes that good things will happen.
Pretentious Trying to impress by bragging; often exaggerating oneself
IELTS Speaking Part 1 IELTS Speaking Part 2 IELTS Speaking Part 3

Guidance of Physics Wallah

A high band score is what Physics Wallah wants to help students achieve with her IELTS educator. PW IELTS coaching intends to improve students' English language proficiency so they may work or seek further education in English-speaking nations. Students may improve their English language proficiency in IELTS online lessons with the help of Physics Wallah's skilled professors. PW provides overall training along with academic IELTS coaching.
IELTS Exam Other Related Links
IELTS Exam 2024 IELTS Full Form
IELTS  Registration 2024 IELTS Eligibility Criteria 2024
IELTS Exam Pattern 2024 IELTS Syllabus 2024
IELTS Exam Dates 2024 IDP IELTS Test Centers 2024
IELTS Cut-Off 2024 IDP IELTS Slot Booking
IELTS Mock Test 2024 IELTS Academic Vs General
IELTS Books and Study Guide IELTS Band Score

IELTS Person Cue CardsFAQs

Q1 - What are some ways to increase my vocabulary?

Ans - To prevent repetition, read thoroughly, practice speaking with fresh words, and get familiar with synonyms. Include a variety of vocabulary words associated with different subjects.

Q2 - Is taking notes during Part 2 acceptable?

Ans - Yes, you are allowed to take notes and have one minute to prepare. Take this time to write down your ideas and make any necessary notes. You may refer to these notes while you prepare your speech.

Q3 - What kind of questions are answered in Section 3?

Ans - The questions in Part 3 are more challenging and conceptual, and you will often need to explain, protect, and clarify your answers.

Q4 - How can I get ready for the cue card on the IELTS?

Ans - To prepare for the IELTS cue card portion, practice a variety of themes such as interests, experiences, and general knowledge questions. Get started early and cover a lot of ground. For more authenticity, talk about your own experiences rather than memorizing the answers.

Q5 - Can IELTS cue cards be repeated?

Ans - While cue card subjects may vary every few months, certain topics seem to repeat. It is helpful to practice with previous cue cards regularly since it familiarizes you with common topics. If you study well enough, you'll be able to identify patterns and trends, which will give you more confidence on test day.

Q6 - What time management strategies should I use for the Cue Card task?

Ans - You get one minute to prepare and two minutes to talk during the IELTS cue card task. Make the most of your preparation time by mentally organizing your main ideas. When you talk, stay on topic, address relevant subjects, and don't escape. Remain clear and concentrated in your answer.

Q7 - Can I request that an exam question be repeated by the examiner?

Ans - Maintaining focus is essential for the IELTS Speaking exam. If you think you missed a question, don't be afraid to ask the examiner to explain or repeat it. Asking questions is preferable to answering incorrectly.

Q8 - Can I give an opinion during the examination, even if it differs from the examiner's?

Ans - You are encouraged by IELTS to voice your ideas during the speaking part of the exam. Ideas are often discussed and exchanged in Parts 2 and 3. Part 3 should include well-organized arguments on this topic.
Join 15 Million students on the app today!
Point IconLive & recorded classes available at ease
Point IconDashboard for progress tracking
Point IconMillions of practice questions at your fingertips
Download ButtonDownload Button
Banner Image
Banner Image
Free Learning Resources
Know about Physics Wallah
Physics Wallah is an Indian edtech platform that provides accessible & comprehensive learning experiences to students from Class 6th to postgraduate level. We also provide extensive NCERT solutions, sample paper, NEET, JEE Mains, BITSAT previous year papers & more such resources to students. Physics Wallah also caters to over 3.5 million registered students and over 78 lakh+ Youtube subscribers with 4.8 rating on its app.
We Stand Out because
We provide students with intensive courses with India’s qualified & experienced faculties & mentors. PW strives to make the learning experience comprehensive and accessible for students of all sections of society. We believe in empowering every single student who couldn't dream of a good career in engineering and medical field earlier.
Our Key Focus Areas
Physics Wallah's main focus is to make the learning experience as economical as possible for all students. With our affordable courses like Lakshya, Udaan and Arjuna and many others, we have been able to provide a platform for lakhs of aspirants. From providing Chemistry, Maths, Physics formula to giving e-books of eminent authors like RD Sharma, RS Aggarwal and Lakhmir Singh, PW focuses on every single student's need for preparation.
What Makes Us Different
Physics Wallah strives to develop a comprehensive pedagogical structure for students, where they get a state-of-the-art learning experience with study material and resources. Apart from catering students preparing for JEE Mains and NEET, PW also provides study material for each state board like Uttar Pradesh, Bihar, and others

Copyright © 2025 Physicswallah Limited All rights reserved.