NCERT Solutions for Class 8 Maths chapter - 14 Factorisation

The NCERT solutions for class 8 maths chapter 14 Factorisation is prepared by academic team of Physics Wallah. We have prepared solutions for all exercise of chapter 14. Given below is step by step solutions of all questions given in NCERT textbook for chapter 14. Read chapter 14 theory make sure you have gone through the theory part of chapter 14 from NCERT textbook and you have learned the formula of the given chapter. Physics Wallah prepared a detail notes and additional questions for class 8 maths with short notes of all maths formula of class 8 maths. Do read these contents before moving to solve the exercise of NCERT chapter 14. This NCERT solution contains questions, answers, pictures and explanations for the complete Chapter 14 taught in Class 8.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 14.1
 

Question 1.
Find the common factors of the given terms.
Factorisation/image001.png

Solution :
(i) 12x = 2 × 2 × 3

36 = 2 × 2 × 3 × 3

Hence, the common factors are 2, 2 and 3 = 2 × 2 × 3 = 12
(ii)   2y = 2 ×y

 22xy = 2 × 11 × x × y

Hence the common factors are
2 and y  =  2 × y = 2y

(iii) 14 pq = 2×7× p × q
Factorisation/image017.png
Question 2.
Factorize the following expressions.
  Factorisation/image038.png     

Solution :
Factorisation/image038.png

Factorisation/image060.png

Taking common factors from each term,

 Factorisation/image076.png

Question 3.
Factorize:
 Factorisation/image078.png   

Solution :
 Factorisation/image083.png



NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 14.2
Question 1.
Factorize the following expressions:
Factorisation/image001.png


Solution :
Factorisation/image010.png

 Factorisation/image004.png

Question 2.
Factorize
(i)  Factorisation/image041.png
(ii) Factorisation/image042.png
(iii) Factorisation/image043.png
(iv) Factorisation/image044.png
(v) Factorisation/image045.png
(vi) Factorisation/image046.png
(vii) Factorisation/image047.png
(viii) Factorisation/image048.png
Solution :
 Factorisation/image049.png

Question 3.
Factorize the expressions:
 Factorisation/image074.png

Solution :
Factorisation/image083.png

 Factorisation/image081.png

Question 4.
Factorize:

Factorisation/image100.png

Solution :
 Factorisation/image105.png

(iv)

 Factorisation/image117.png

Question 5.
Factorize the following expressions:
  Factorisation/image128.png   

Solution :
 Factorisation/image131.png


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 14.3
Question 1.
Carry out the following divisions:
 Factorisation/image001.png    

Solution :
 Factorisation/image006.png

Factorisation/image003.png

Question 2.
Divide the given polynomial by the given monomial:
 Factorisation/image023.png  

Solution :
 Factorisation/image023.png

 Factorisation/image026.png

Question 3.
Work out the following divisions:
 Factorisation/image048.png


Solution :
 Factorisation/image053.png
 Factorisation/image052.png

(iii)
Factorisation/image082.png

Solution :
 Factorisation/image098.png

 Factorisation/image115.png

Factorisation/image097.png
Factorisation/image130.png
Factorisation/image131.png

Solution :
 Factorisation/image011.png
 Factorisation/image034.png

Question 13.
Factorisation/image052.png


Solution :
 Factorisation/image069.png

Solution :
L.H.S. = Factorisation/image082.pngR.H.S.

Notes,worksheet and solved question for Maths class 8

  1. class 8 maths notes on chapter Liner equation in one variable
  2. class 8 maths notes on chapter algebric expression
  3. class 8 maths notes on chapter Mensuration
  4. class 8 maths notes on chapter Square and square roots
  5. class 8 maths notes on chapter statistice
  6. class 8 maths notes on chapter practical Geometry
  7. class 8 maths notes on chapter commericial maths
  8. class 8 maths notes on chapter solid shape
  9. class 8 maths notes on chapter quadrilaterals
  10. class 8 maths notes on chapter exponents
  11. class 8 maths notes on chapter factorisation
  12. class 8 maths notes on chapter inverse proporation
  13. class 8 maths notes on chapter cube and cube roots

Check your marks in a chapter which you have complited in school from Physics Wallah chapter wise online test just click on the link given below

chapter wise online test for class 8 maths

Talk to Our counsellor