Physics Wallah

NCERT Solutions for Class 11 Maths chapter 15-Statistics Exercise 15.1

Share

Share

NCERT Solutions for Class 11 Maths chapter 15-Statistics Exercise 15.1

NCERT Solutions for Class-11 Maths Chapter-15 Statistics


NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter-15 Statistics Exercise 15.1 prepared by the expert of Physics Wallah score more with Physics Wallah NCERT Class 11 maths solutions. You can download and share NCERT Solutions for Class 11 Maths.


NCERT Solutions for Class-11 Maths Exercise 15.1


Question 1. Find the mean deviation about the mean for the data

4, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 17

Solution :
The given data is

4, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 17

chapter 15-Statistics Exercise 15.1

/chapter%2015_html_mdbbe6c6.gif

Question 2. Find the mean deviation about the mean for the data

38, 70, 48, 40, 42, 55, 63, 46, 54, 44

Solution :
The given data is

38, 70, 48, 40, 42, 55, 63, 46, 54, 44

Mean of the given data,

chapter 15-Statistics Exercise 15.1

The deviations of the respective observations from the mean chapter 15-Statistics Exercise 15.1 are

–12, 20, –2, –10, –8, 5, 13, –4, 4, –6

The absolute values of the deviations, i.e. chapter 15-Statistics Exercise 15.1 , are

12, 20, 2, 10, 8, 5, 13, 4, 4, 6

The required mean deviation about the mean is

chapter 15-Statistics Exercise 15.1

Question 3. Find the mean deviation about the median for the data.

13, 17, 16, 14, 11, 13, 10, 16, 11, 18, 12, 17

Solution :
The given data is

13, 17, 16, 14, 11, 13, 10, 16, 11, 18, 12, 17

Here, the numbers of observations are 12, which is even.

Arranging the data in ascending order, we obtain

10, 11, 11, 12, 13, 13, 14, 16, 16, 17, 17, 18

The number of observations is 12

Then,

Median = ((12/2) th observation + ((12/2)+ 1) th observation)/2

(12/2) th observation = 6 th = 13

(12/2)+ 1) th observation = 6 + 1

= 7 th = 14

Median = (13 + 14)/2

= 27/2

= 13.5

So, the absolute values of the respective deviations from the median, i.e., |x i – M| are

3.5, 2.5, 2.5, 1.5, 0.5, 0.5, 0.5, 2.5, 2.5, 3.5, 3.5, 4.5

NCERT Soluitons for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Image 5

Mean Deviation,

NCERT Soluitons for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Image 6

= (1/12) × 28

= 2.33

Question 4. Find the mean deviation about the median for the data

36, 72, 46, 42, 60, 45, 53, 46, 51, 49

Solution :

First we have to arrange the given observations into ascending order,

36, 42, 45, 46, 46, 49, 51, 53, 60, 72.

The number of observations is 10

Then,

Median = ((10/2) th observation + ((10/2)+ 1) th observation)/2

(10/2) th observation = 5 th = 46

(10/2)+ 1) th observation = 5 + 1

= 6 th = 49

Median = (46 + 49)/2

= 95

= 47.5

So, the absolute values of the respective deviations from the median, i.e., |x i – M| are

11.5, 5.5, 2.5, 1.5, 1.5, 1.5, 3.5, 5.5, 12.5, 24.5

NCERT Soluitons for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Image 7

Mean Deviation,

NCERT Soluitons for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Image 8

= (1/10) × 70

= 7

So, the mean deviation about the median for the given data is 7.

Question 5. Find the mean deviation about the mean for the data.

x i

5

10

15

20

25

f i

7

4

6

3

5

Solution :

x i

f i

f i x i

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

5

7

35

9

63

10

4

40

4

16

15

6

90

1

6

20

3

60

6

18

25

5

125

11

55

25

350

158

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

Question 6. Find the mean deviation about the mean for the data

x i

10

30

50

70

90

f i

4

24

28

16

8

Solution :

x i

f i

f i x i

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

10

4

40

40

160

30

24

720

20

480

50

28

1400

0

0

70

16

1120

20

320

90

8

720

40

320

80

4000

1280

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

Question 7. Find the mean deviation about the median for the data.

x i

5

7

9

10

12

15

f i

8

6

2

2

2

6

Solution :
The given observations are already in ascending order.

Adding a column corresponding to cumulative frequencies of the given data, we obtain the following table.

x i

f i

c.f.

5

8

8

7

6

14

9

2

16

10

2

18

12

2

20

15

6

26

|x i – M|

2

0

2

3

5

8

fi

8

6

2

2

2

6

f i |x i – M|

16

0

4

6

10

48

Now, N = 26, which is even.

Median is the mean of the 13 th and 14 th observations. Both of these observations lie in the cumulative frequency 14, for which the corresponding observation is 7.

Then,

Median = (13 th observation + 14 th observation)/2

= (7 + 7)/2

= 14/2

= 7

So, the absolute values of the respective deviations from the median, i.e., |x i – M| are shown in the table.

. NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

Question 8. Find the mean deviation about the median for the data

xi

15

21

27

30

35

fi

3

5

6

7

8

Solution :
The given observations are already in ascending order.

Adding a column corresponding to cumulative frequencies of the given data, we obtain the following table.

x i

f i

c.f.

15

3

3

21

5

8

27

6

14

30

7

21

35

8

29

Here, N = 29, which is odd.

|x i – M|

15

9

3

0

5

f i

3

5

6

7

8

f i |x i – M|

45

45

18

0

40

Now, N = 29, which is odd.

So 29/2 = 14.5

The cumulative frequency greater than 14.5 is 21, for which the corresponding observation is 30.

Then,

Median = (15 th observation + 16 th observation)/2

= (30 + 30)/2

= 60/2

= 30

So, the absolute values of the respective deviations from the median, i.e., |x i – M| are shown in the table.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

Question 9. Find the mean deviation about the mean for the data.

Income per day

Number of persons

0-100

4

100-200

8

200-300

9

300-400

10

400-500

7

500-600

5

600-700

4

700-800

3

Solution :
The following table is formed.

Income per day

Number of persons fi

Mid-point x i

f i x i

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

0 – 100

4

50

200

308

1232

100 – 200

8

150

1200

208

1664

200 – 300

9

250

2250

108

972

300 – 400

10

350

3500

8

80

400 – 500

7

450

3150

92

644

500 – 600

5

550

2750

192

960

600 – 700

4

650

2600

292

1168

700 – 800

3

750

2250

392

1176

50

17900

7896

Here,

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

Question 10. Find the mean deviation about the mean for the data

Height in cms

Number of boys

95-105

9

105-115

13

115-125

26

125-135

30

135-145

12

145-155

10

Solution :
The following table is formed.

Height in cms

Number of boys f i

Mid-point x i

f i x i

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

95-105

9

100

900

25.3

227.7

105-115

13

110

1430

15.3

198.9

115-125

26

120

3120

5.3

137.8

125-135

30

130

3900

4.7

141

135-145

12

140

1680

14.7

176.4

145-155

10

150

1500

24.7

247

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

Question 11. Find the mean deviation about median for the following data:

Marks

Number of girls

0-10

6

10-20

8

20-30

14

30-40

16

40-50

4

50-60

2

Solution :
The following table is formed.

Marks

Number of girls f i

Cumulative frequency (c.f.)

Mid-point x i

|x i – Med.|

f i |x i – Med.|

0-10

6

6

5

22.85

137.1

10-20

8

14

15

12.85

102.8

20-30

14

28

25

2.85

39.9

30-40

16

44

35

7.15

114.4

40-50

4

48

45

17.15

68.6

50-60

2

50

55

27.15

54.3

50

517.1

The class interval containing N th /2 or 25 th item is 20-30

So, 20-30 is the median class.

Then,

Median = l + (((N/2) – c)/f) × h

Where, l = 20, c = 14, f = 14, h = 10 and n = 50

Median = 20 + (((25 – 14))/14) × 10

= 20 + 7.85

= 27.85

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

Question 12. Calculate the mean deviation about median age for the age distribution of 100 persons given below:

Age

Number

16-20

5

21-25

6

26-30

12

31-35

14

36-40

26

41-45

12

46-50

16

51-55

9

Solution :
The given data is not continuous. Therefore, it has to be converted into continuous frequency distribution by subtracting 0.5 from the lower limit and adding 0.5 to the upper limit of each class interval.

The table is formed as follows.

Age

Number f i

Cumulative frequency (c.f.)

Mid-point x i

|x i – Med.|

fi |x i – Med.|

15.5-20.5

5

5

18

20

100

20.5-25.5

6

11

23

15

90

25.5-30.5

12

23

28

10

120

30.5-35.5

14

37

33

5

70

35.5-40.5

26

63

38

0

0

40.5-45.5

12

75

43

5

60

45.5-50.5

16

91

48

10

160

50.5-55.5

9

100

53

15

135

100

735

The class interval containing N th /2 or 50 th item is 35.5 – 40.5

So, 35.5 – 40.5 is the median class.

Then,

Median = l + (((N/2) – c)/f) × h

Where, l = 35.5, c = 37, f = 26, h = 5 and N = 100

Median = 35.5 + (((50 – 37))/26) × 5

= 35.5 + 2.5

= 38

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics

Related Chapters

Free Learning Resources
Know about Physics Wallah
Physics Wallah is an Indian edtech platform that provides accessible & comprehensive learning experiences to students from Class 6th to postgraduate level. We also provide extensive NCERT solutions, sample paper, NEET, JEE Mains, BITSAT previous year papers & more such resources to students. Physics Wallah also caters to over 3.5 million registered students and over 78 lakh+ Youtube subscribers with 4.8 rating on its app.
We Stand Out because
We provide students with intensive courses with India’s qualified & experienced faculties & mentors. PW strives to make the learning experience comprehensive and accessible for students of all sections of society. We believe in empowering every single student who couldn't dream of a good career in engineering and medical field earlier.
Our Key Focus Areas
Physics Wallah's main focus is to make the learning experience as economical as possible for all students. With our affordable courses like Lakshya, Udaan and Arjuna and many others, we have been able to provide a platform for lakhs of aspirants. From providing Chemistry, Maths, Physics formula to giving e-books of eminent authors like RD Sharma, RS Aggarwal and Lakhmir Singh, PW focuses on every single student's need for preparation.
What Makes Us Different
Physics Wallah strives to develop a comprehensive pedagogical structure for students, where they get a state-of-the-art learning experience with study material and resources. Apart from catering students preparing for JEE Mains and NEET, PW also provides study material for each state board like Uttar Pradesh, Bihar, and others

Copyright © 2025 Physicswallah Limited All rights reserved.